Udfold din seksualitet uanset alder – Råd om sex og sexstillinger til ældre

Hvad er definitionen af seksualitet?

Når vi bliver født, fødes vi med en slags seksualitet, men den er ikke konstant, og den bestemmes ikke ud fra vores medfødte gener. Seksualitet er ikke en lige linje, og kan dermed forandre sig flere gange i løbet af vores liv. Det er en almindelig misforståelse at seksualitet blot handler om at være enten heteroseksuel, biseksuel, homoseksuel osv. Det er større end sex, og handler også om kærlighed til andre mennesker og intimitet.

Rent videnskabeligt og biologisk påvirkes vores lyster af kønshormonerne testosteron, østrogen og progesteron, såvel som af dopamin og adrenalin, som er signalstoffer, man finder i hjernen. Oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet, bidrager til øget tiltrækning og intimitetsfølelse. Vores biologi, psyke og sociale/kulturelle miljø er nogle af de afgørende faktorer, der former seksualiteten. Det er en del af (næsten) alle menneskers liv, og kredser både om følelser, nysgerrighed, intimitet, fantasier, moral, behov, identitet mm. Det er ens egen opfattelse af sig selv.

I et parforhold er det meget sjældent at begge parter deler samme lyst til sex; det kan føre til tvivlsomhed og skyldfølelse hos begge. Men vores lyster er forskellige, og når vi accepterer det, og starter med at lægge fokus på den seksuelle oplevelse, snarere end antal gange vi har sex, vil vores seksuelle liv måske blive bedre. Man kan nyde den seksuelle akt på rigtig mange måder. Det er dit eget ansvar, så at sige, at udforske det, finde ud af hvad du kan lide og finde dine grænser. Hvis man vil opnå et sundt seksualforhold med sin partner, bør begges lyster respekteres.

Ældres seksualitet er ikke et tabu

Seksualitet har ingen alder, men der er desværre en del negative fordomme om ældres seksualliv. Vi lever i en kultur, der fokuserer rigtig meget på det ungdommelige og aktive kønsliv, men det bør vi gøre op med. Det følger os gennem hele livet, og ophører ikke i takt med, at rynkerne titter frem på vores hud. Bare fordi man er oppe i alderen, er man ikke aseksuel, sex er bare noget andet, end da man var ung. Nogle oplever, at sex ikke længere er vigtigt, og foretrækker i stedet intimitet med en partner. For andre er lysten stadig aktuel, men det er en udfordring at gennemføre samleje. Flere undersøgelser tyder på, at den seksuelle oplevelse hos pensionister over 60 år, udvikler sig til at handle mindre om sex, og mere om intimitet, nærhed, humor, tryghed og kommunikation.

Udfordringer og løsninger, når man som ældre har sex

Det bedste råd, man kan give, er; prøv jer frem. Når man bliver gammel, og indleder en genopdagelse af sit kønsliv, vil man støde på nogle kropslige udfordringer. Kroppen er ikke, som den var engang, kvindens underliv er mindre fugtig og smidig, og mænd får sværere ved erektion. Aldrende ytrer også om, at orgasmerne er mindre intense. Derudover er helbredet også en hindring. Sygdom (Klik her), medicinbivirkninger og generelle smerter kan påvirke sexlysten negativt. For nogle resulterer dette i, at deres sexliv ophører, men de fleste forsøger at imødekomme udfordringerne ved at eksperimentere og gå nye veje. Man prøver at finde sexstillinger, som man ikke før har prøvet eller får hjælp af vibrerende sexlejetøj. Hvis kvinden oplever tørhed omkring vagina, og ikke kan gennemføre samleje som følge heraf, kan man få en recept på stikpiller, der øger østrogen produktionen i kroppen – glidecreme også være effektfuld. Erektionsproblemer kan også imødekommes med medicin, vibrator eller med en penispumpe.

Der er mange måder hvorpå man kan løse de problemer alderen bringer med sig, og det er vigtig at forblive tålmodig og åben.

Fordelagtige samlejestillinger for ældre

I takt med at vi bliver gamle, finder vi, at både vores krop og sexlyst ændrer sig. Men heldigvis findes der masser af løsninger, som du selv kan undersøge, eller du og din partner kan søge rådgivning hos en sexolog.

Det vigtigste, når man som senior indgår i samlejestillinger, er at have tålmodighed. Besværligheder og fysiske gener skal ikke sætte en stopklods på din lyst. Hvis klassisk penetrering ikke kan gennemføres, kan I bruge andre “værktøjer”, som i har til rådighed; jeres hænder og mund. Stimuler hinanden oralt, og eksperimenter med hvad der føles godt.